Wanneer bent u ondernemer voor de btw?

De Belastingdienst beschouwt u niet automatisch als ondernemer voor de btw. De voorwaarden voor de btw zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat u voor de btw ondernemer bent, maar voor de inkomstenbelasting niet. Bent u ondernemer voor de btw? Dan krijgt u een btw-nummer. U bent verplicht dit op uw facturen te vermelden. Ook moet u een overzicht bijhouden van alle verzonden en ontvangen facturen.

Hoeveel btw moet u rekenen?

Het standaardtarief voor de btw is 21%. Soms rekent u een ander tarief:

  • Voor bepaalde diensten rekent u 9 % btw. Bijvoorbeeld als u fietsen repareert of als u kapper bent.
  • Voor bepaalde goederen rekent u 9% btw. Bijvoorbeeld voor voedingsmiddelen, boeken en geneesmiddelen.
  • Diensten met 0% btw zijn bijvoorbeeld internationaal personenvervoer.
  • Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld visvangst die u meteen naar de veiling brengt.
  • In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U heeft dan een vrijstelling van btw.

Hoe verrekent u ontvangen en betaalde btw?

De btw die u ontvangt van uw klanten, moet u afdragen aan de Belastingdienst. De btw die u zelf heeft betaald aan uw leveranciers, mag u daarvan aftrekken. U betaalt dus btw over het verschil tussen uw inkoopprijs (inclusief kosten) en verkoopprijs. U berekent de btw over de totale vergoeding en alle bijkomende kosten.

Btw-aangifte doen

U moet de aangifte omzetbelasting digitaal doen. Heeft u dit jaar of over de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u dat verplicht corrigeren in uw btw-aangifte. Het is onder voorwaarden mogelijk een teruggaaf btw te verrekenen met een aangifte loonheffingen. Hiervoor gebruikt u het formulier Verzoek loonheffingen verrekening met teruggaaf btw.

Omzetbelasting bij uitbesteden van werk (verleggen)

Besteedt u werk uit aan een andere ondernemer? Dan moet deze de btw hiervoor afdragen aan de Belastingdienst. In sommige gevallen geldt er een verleggingsregeling. Dat betekent dat u de btw zelf moet aangeven en betalen. U geeft dit aan op uw factuur.

60 / 100